Meillä kaikilla on yksi yhteinen resurssi: aika. Kenenkään päivä ei ole pidempi tai lyhyempi, vaan kaikilla on käytettävissämme se sama 24 tuntia, mutta miten saada siitä itsellesi parasta irti? Lähdetäänkö optimoimaan kaikki tekeminen, vai otetaanko chillimpi ote elämiseen myös aikataulutusten osalta? Käydään tässä seuraavaksi vähän erilaisia vaihtoehtoja läpi, ja mietitään ajankäyttöä myös erilaisten palveluiden kuten Nextory, Viaplay ja TikTok.
Nuku tarpeeksi
Vuorokauden 24 tunnista iso osa menee nukkumiseen ja onkin tärkeätä varmistaa, että nukut tarpeeksi. Keskimäärin aikuinen ihminen tarvitsee 6–7 tuntia vuorokaudessa unta, ja mielellään yöaikaan – kiitos biologisen kellomme. Jos nukumme pitkiä aikoja lyhyempiä yöunia, tulee univaje vaikeuttamaan meitä päivittäisissä askareissamme. Univaje vaikuttaa tutkitusti ihmisen kognitiiviseen kykyyn tehdä asioita – aivomme oikeasti tarvitsevat aikansa latautuakseen seuraavia haasteita varten.
Nukkumisen ohella useimmalle aikuiselle toisena tulee opiskelut tai työt, jotka vievät matkoineen muutamasta tunnista (6) jopa yli 12 tuntiin päivässä, ja tämä aika on yleensä sellainen, mille emme voi mitään vaihtamatta uravalintaamme tai asuinpaikkaamme. Joten nyt alkoikin tulla suuria eroja eri ihmisten välille, sillä nukkuminen ja päätekemisen jälkeen meillä on jäljellä noin viidestä tunnista jopa 12 tuntiin aikaa tehdä kaikkea muuta – ja tässä tulee myös se ero, miten jotkut ehtivät pelata golf-kierroksen päivällä ja toiset juuri ja juuri katsella Kauniit ja Rohkeat- kotiin päästyään.
Nämä kuuden tunnin eroavaisuudet vaikuttavat myös sosiaaliseen kanssakäymiseen sekä mielenkiintoon etsiä mitään uuttakaan – olemme siis tilanteessa, missä osa meistä on yhä töissä, kun toiset ovat lenkillä ja kuuntelevat uusia uramahdollisuuksia Nextory valikoimista.
Huomio! Tiesitkö muuten, että univaje lisää myös kehomme tarvetta nopeaan energiaan, eli meille tulee näläntunne, ja syömme kaikkea aivan liikaa, josta syntyy epäterveellisen ruoan liian suuri osuus ruokavaliostamme ja sitä kautta sokeripitoisten ruokien suomisisesta syntyä liikalihavuus….
Harrastuksen ja oma pää
Nukkuminen ja työnteon ohella on tärkeätä myös muistaa syödä aamuin, päivisin ja illoin. Syömisessäkin oikeat valinnat tuovat energiaa ja jaksamista, ja huonot valinnat saavat sinut tuntemaan ne jäljellä olevat tunnit vain puolelta siitä, mitä ne oikeasti ovat. Syöminen antaa energiaa niin harrastuksiin, kuin ihmisten kanssa keskusteluihin – ja huonosti syöminen tekee sinut ärtyisäksi, väsyneeksi ja voimattomaksi…. kannattaa siis miettiä oikeasti sitä omaa syömistä tältäkin kantilta.
Nykyaikainen digitaalinen ja älylaitteiden valtaama arki on täynnä erilaisten harrastusten mahdollisuuksia, mutta jälleen oma elämäntilanteesi, missä asut, oletko yksin, vai oletko lapsen vanhempi vaikuttavat siihen, mitä oikeasti voit tehdä. Onko sinulla aikaa pelailla konsolipelejä iltapäivällä töiden jälkeen, vai oletko vielä junassa tulossa kotiin ja kuuntelet samalla uusinta jännäriä Nextory palvelussa?
Jos tilanne on se huonoin, eli nukkumisen ja töiden sekä syömisen jälkeen on vuorokaudessa enää alle neljä tuntia aikaa, on parasta olla selvillä, mitä aikoo tehdä? Esimerkiksi suoratoistolta kahden TV-sarjan jakson katsominen vie sen sarjasta riippuen 50 tai 110 minuuttia, joiden jälkeen onkin vuorokaudesta enää pari tuntia jäljellä, ja siinä ajassa pitäisi vielä ehtiä tehdä paljon asioita seuraavaakin päivää ja tulevaisuutta ajatellen – ja jälleen siellä toisessa ääripäässä tässä vaiheessa olisi vielä lähes kuusi tuntia aikaa miettiä, mitä tekisi seuraavaksi.
Tekemisen, syömisen ja älylaitteiden ohessa pitäisi myös ymmärtää, että meidät ihmiset on luotu liikkumaan. Vaikka työ ja harrastus voisi tapahtua täysin sohvalta käsin tai tietokoneen äärellä, pakota itsesi nousemaan ylös, käymään ulkona ja kuuntelemaan maailmaa, ilman kuulokkeita. Katsele ulos, ilman älypuhelinta tai näyttöä – anna hetki omille aivoillesi nollata kaikki tietotulva, ja palaa sitten aktiviteettisi pariin.
Ymmärrä, että tekniikka ja digitalisaatio ovat yksi asia, mutta ihminen on kehittynyt tuhansien vuosien saatossa nykyiseksi: meillä tulisi olla säännöllinen arkirytmi unen ja aktiviteettien suhteen – kehomme suorastaan sanoen vaatii sitä.
Mitä haluat elämältäsi?
Oman arjen rakentamisen pohjalla ovat omat toiveet ja tavoitteet. Yksinkertainen kysymys, mitä haluat elämältäsi, luo pohjan, jolle rakennat arkesi ja valitset rakennuspalikat luomaan polkua kohti tulevaisuutta.
Valinnat kuten mitä suoratoistoa katsella, mitä Nextory seikkailua kuunnella tai minkä TikTok videon kohdalla oikeasti pysähdyt kuuntelemaan ja katselemaan voivat kokonaisuuden kannalta tuntua välillä turhilta ja pieniltä, mutta pienikin päätös voi johtaa isoihin asioihin. Voit saada uusia ideoita kuuntelemalla dokumentteja, tai katselemalla elokuvia. Jopa TikTok videot voivat tuoda aivan uusia ajatuksia, jotka voivat saada sinut tekemään isojakin muutoksia omassa elämässäsi.
Sinä päätät, teetkö päivästäsi rennon, aikatauluttoman vai täytätkö sen näennäisesti kaikella tärkeällä ja aiheutat itsellesi stressiä sillä, että ehtinytkään tehdä kaikkea, mitä olit itsellesi asettanut – ja miksi?
Vuorokauden tunnit riittävät elämiselle ja yhteiskuntamme kehittyessä, työtuntien ja opiskelutuntien määrän pienentyessä päiväkohtaisesti, meillä on jatkuvasti enemmän aikaa vapaa-ajalle, ja sitä kautta meillä kaikilla on entistä enemmän myös valinnanvaraa sille, mitä oikeasti teemme, ja millä täytämme päivän tunnit.