info@carnivalnews.net

Finlandia-ehdokkaan uutuusromaani sukeltaa sosiaalisen median pimeälle puolelle – #Syyllinen kuvaa arjen muuttumista painajaiseksi

Hanna-Riikka Kuisman #Syyllinen on psykologinen trilleri, joka kääntää murhamysteerin asetelman toisin päin: teko ja syyllinen ovat selvillä, mutta kuka kuolee? Kerrostalo-romaanistaan Finlandia-ehdokkuuden saanut Kuisma tarkastelee nyt sosiaalisen median kulisseja ja sitä, mitä nykyihmisestä jää jäljelle, kun ne murtuvat.

On syksy 2020. Nelikymppinen somevaikuttaja istuu pidätyssellissä epäiltynä henkirikoksesta. Vain vuotta aiemmin hän eli täydellistä elämää miehensä kanssa, kunnes huolella rakennetut kulissit alkoivat romahtaa ja jokin, mitä hän oli yrittänyt tukahduttaa, nousi jälleen pintaan. Mitä oikein tapahtui?

#Syyllinen tutkii aikamme ajankohtaisia teemoja, kuten minän ja minuuden ylikorostunutta merkitystä, sosiaalisen median pimeää puolta, valheellisia terveysväittämiä, toksista positiivisuutta, syömishäiriöitä ja nettikiusaamista. Teoksen kirjoittamisen aikaan ulkomailla uutisoitiin mm. tosi-tv-tähtien itsemurhista, ja Suomessakin tosi-tv-julkkikset kertoivat itsetuhoisuuteen liittyvistä ajatuksista ja suurista ristiriidoista ruudussa näkyvien tapahtumien ja todellisuuden välillä. Taustatyötä tehdessään Kuisma todisti, kuinka julmia ihmiset voivat olla somevaikuttajia kohtaan ja kuinka sattumanvaraisesti kiusaamisen kohteeksi voi joutua. Tiiviisti vuodessa 2020 liikkuva tarina sukeltaakin somen pimeään puoleen ja pohtii, milloin minuudesta kulissina ja näyteikkunana tuli ihmisille kaikkein tärkein asia.

Hanna-Riikka Kuisma (s. 1978) on Finlandia- ja Tiiliskivi-ehdokkuuksilla palkittu porilainen kirjailija, joka käsittelee teoksissaan ihmisten ja yhteiskunnan varjopuolia. Hänen romaaneissaan ääneen pääsevät ne, joiden kertomuksia harvoin kuullaan tosielämässä. #Syyllinen on hänen seitsemäs romaaninsa.

#Syyllinen ilmestyy 9.9.2021.

Vastaa