Sami Makkonen jatkaa kulttuurimme pimeämpien puolien tarkastelua hyytävässä kauhusarjakuva Hevosjumalassa
Okkultismia, alkemiaa ja kansanperinnettä yhdistelevä Hevosjumala-sarjakuva on kertomus perheestä, joka ostaa hylätyn kesähuvilan ja pahoista voimista, jotka synkeällä korpimaalla vaanivat.
Pelko ja rienaus. Pettymys ja pakkomielle. Ne asuivat tässä talossa.
Nuori perhe on ostanut unelmiensa täyttymyksen: ränsistyneen kesähuvilan kaukaa kotoa. Kesä on kaunis ja kuuma, mutta naapurustossa tapahtuu jotain pahaenteistä. Jo kauan sitten kylvetyt kauhun siemenet ovat taas alkaneet itää.
Eri aikatasoilla liikkuva kertomus vie lukijan spriraalimaisesti yhä syvemmälle korpimetsän kartoittamattomiin varjoihin ja kohti vääjäämätöntä tragediaa. Hevosjumalan rujonkaunis ja pysäyttävä kuvitusjälki pitää otteessaan samalla kun karmiva tarina pakottaa lukemaan vielä yhden sivun.
Sarjakuvataiteilija Sami Makkonen haluaa yhdistää viimeaikoina etenkin elokuvista suuremman yleisön tietoisuuteen noussutta folk-kauhua kosmiseen kauhuun.”. Hevosjumala lainaa muun muassa suomalaisesta juhannukseen ja jouluun liittyvästä kansanperinteestä. Esimerkiksi tallirenki Tahvanus, hevosjumala, liittyy vahvasti Tapaninpäivän perinteisiin.
”Pyrin herättämään lukijassa ihmetystä ja mysteerin tuntua, jonka toivon herättävän tunteen jostakin syvemmästä ja todellisemmasta kuin ”pelkkä” sarjakuva. Suomen sarjakuvakentällä ei ole tehty aiemmin tämän kaltaisia sarjakuvateoksia. Eikä käsittääkseni missään muuallakaan”, Makkonen sanoo.
Erityistä suosiota Yhdysvalloissa nauttiva Makkonen (s. 1975) jatkaa kulttuurimme pimeiden puolien tarkastelua. Vuonna 2019 julkaistua Kalevala-sarjakuvaromaania kiitettiin eri medioissa sen henkeäsalpaavasta ja maalauksellisesta kuvituksesta, joista ”lähes jokainen ruutu itsessään kelpaisi taideteokseksi.” Kalevalasta on tehty kustannussopimus venäläisen Gorodets-kustantamon kanssa.