info@carnivalnews.net

Viisi maailmanloppua: Ihmiskuntaa uhkaavat katastrofit asteroiditörmäyksestä supertulivuoren purkautumiseen ja ilmastonmuutoksesta tekoälyn kehitykseen

Ilmastonmuutoksen ja luontokadon edetessä huolet ihmiskunnan selviytymisestä ovat saaneet myös tosielämän kaikupohjaa. Akatemiatutkija ja paleoklimatologian dosentti J. Sakari Salonen selvittää Viisi maailmanloppua –kirjassaan, mitä tiedämme elämän joukkotuhoista maapallolla ja millaiset katastrofit voivat uhata ihmiselämää tulevaisuudessa.

Maata kohti kiitävät asteroidit, tulivuorenpurkaukset ja tuhotulvat ovat katastrofielokuvien vakiokuvastoa. Uhkakuvat eivät kuitenkaan ole vain fiktiota, sillä maapallon eliöt, ihminen mukaan lukien, ovat todellisuudessakin alttiina niin geologisille ja kosmisille voimille kuin ihmiskunnan omille toimille.

J. Sakari Salonen luotaa Viisi maailmanloppua. Maapallon historia ja ihmiskunnan tulevaisuus -kirjassa planeettamme dramaattista menneisyyttä ja selvittää, mitkä tekijät johtivat viiteen suureen elämän joukkotuhoon, joiden myötä valtaosa maapallon lajeista hävisi. Samalla tähytään tulevaisuuteen. Salonen käy läpi, millä tavoin esimerkiksi asteroidit, komeetat, jääkaudet, avaruuden gammapurkaukset tai supertulivuorten purkaukset voivat uhata ihmiskunnan selviytymistä.

”Supertulivuoren purkaus on noin kaksi kertaa todennäköisempi kuin yhtä suuren tuhon aiheuttavan asteroidin törmäys. Siten supertulivuori on kenties ihmiskunnan todennäköisimmin kohtaama, geologisesta ja tähtitieteellisestä ympäristöstämme kumpuava uhkatekijä. Vaikka supertulivuori on siis asteroidia todennäköisempi uhka, se ei kuitenkaan koskaan voi olla todellinen ’planeetan tappaja’ – toisin kuin asteroidin törmäys”, Salonen kertoo.

Tällaisten luonnollisten uhkien lisäksi teoksessa nostetaan esiin erilaiset teknologisen kehityksen vaarat ydinsodasta tekoälyyn ja bioteknologiaan. Myös ilmaston lämpeneminen ja luonnon köyhtyminen ovat tehneet selväksi, että yksi merkittävä uhka elämälle on ihmisen oma toiminta. Vaikka supertulivuoren purkautumisen kaltaisen katastrofin mahdollista toteutumista ei voi estää, on moni avain kestävään tulevaisuuteen yhä omissa käsissämme.

”Ilmeisin ihmistä odottava tehtävä on kestävämmän, vähemmän luonnonvaroja kuluttavan elämäntavan etsiminen. Ekologiset ongelmat ovat kasaantumassa maapallolla niin nopeasti, etteivät ne jää odottamaan muita, spekulatiivisia ratkaisukeinoja, kuten ihmiskunnan pakenemista muille planeetoille”, Salonen sanoo.

Lisätietoa kirjasta ja sisällys Gaudeamuksen verkkosivuilla.

Kirjoittaja

J. Sakari Salonen, FT, on akatemiatutkija ja paleoklimatologian dosentti Helsingin yliopistossa.
Yhteystiedot: sakari.salonen@helsinki.fi | p. 050 530 5542

J. Sakari Salonen
Viisi maailmanloppua. Maapallon historia ja ihmiskunnan tulevaisuus
ISBN 9789523451414
Gaudeamus 2021

Vastaa