Ykkösrivin esseisti Silvia Hosseini kirjoittaa elämästä, kuolemasta ja matkoista niiden välillä
Voiko matkustamisen nautinnollisuudesta enää puhua? Mikä on Jane Austenin Ylpeyden ja ennakkoluulon yhteys pääomaan? Kuka on esseen minä? Voiko kuoleman kanssa oppia tulemaan toimeen? Tie, totuus ja kuolema (Gummerus) on Silvia Hosseinin tarkkanäköinen, omintakeinen, älykäs ja terävä tutkielma matkasta kohti väistämätöntä – muutaman mutkan kautta. Esseekokoelmassa pohditaan ruumiillisuutta ja henkisyyttä, rahaa ja valtaa, elämäniloa ja menetystä.
”Elämä on matka, sanotaan. Mikä surkea metafora. Elämän perusluonnehan on liikkumattomuus, toisto, rutiini. Elämä on aamuherätys, sohvan painauma, biojätepussi ja mitä tänään syötäisiin. Elämä on matka ehkä beduiinille, muuten se ei ole matka. Matka on matka.”
Kokoelman esseet kutsuvat retkille maailmalle ja minuuteen, lukemaan kirjallisuutta ja historiaa sekä etsimään merkityksiä totuttujen totuuksien takaa. ”Kaikki tietävät, ettei mikään ole mustavalkoista, mutta käyttäytyvät niin kuin olisi.”
Hosseini toivoisi Suomeen enemmän kirjapuhetta, joka on kiinnostunut sanomisen tavasta – kirjallisuuden keinoista, tyylistä ja muodosta. ”Kirjoissa, henkilökohtaisissakin, on kaikenlaista paljon jännittävämpää kuin kirjailijan elämä ja mielipiteet. Elämä on paljolti tylsää, ja mielipiteet muuttuvat. Sanoissa ja rivien väleissä voi silti olla taikaa.”
Silvia Hosseini on Tampereella asuva kirjailija, opettaja ja arvostettu kirjallisuustoimittaja. Häneltä on ilmestynyt aiemmin esseekokoelma Pölyn ylistys (2018), joka sai Kalevi Jäntin palkinnon ja oli Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon ehdokkaana.
Silvia Hosseini: Tie, totuus ja kuolema
238 sivua
myös äänikirjana, lukija Silvia Hosseini