info@carnivalnews.net

Historiallista romantiikkaa 1800-luvun Turussa – Ann-Christin Antellin esikoisromaani aloittaa Puuvillatehdas-sarjan

Rusettiluistelua, kilpakosintoja ja tasa-arvon puolustamista. Puuvillatehtaan varjossa (Gummerus) on Ann-Christin Antellin esikoisromaani, joka vie aikamatkalle 1800-luvun lopun Turkuun. Romaani aloittaa hurmaavan Puuvillatehdas-sarjan.

Oikeamielinen Jenny Stenroos on nuori leski, joka ryhtyy yhdessä Rouvainyhdistyksen kanssa vaatimaan työväelle parempia asuntoja. Samalla hän joutuu napit vastakkain puuvillatehtaan perijän Fredrik Barkerin kanssa. Seurapiireissä Jenny tutustuu myös työväenaatetta ajavaan Kosti Vanhaseen. Seuraa kutkuttavaa romantiikkaa, mustasukkaisuutta ja kolmiodraamaa.

Puuvillatehtaan varjossa kuvaa itsenäisen leskirouvan elämää aikana, jolloin säätyläisyhteiskunta natisee teollistumisen myötä liitoksissaan, työväenliike nousee ja naiset vaativat Minna Canthin hengessä tasa-arvoa. Ann-Christin Antellin esikoisromaanissa näkyvät hänen arkeologian ja historian opintonsa sekä rakkaus historialliseen romantiikkaan ja erityisesti 1800-lukuun.

– Se on todella mielenkiintoinen ajanjakso, koska silloin tapahtui niin valtavia asioita: teollinen vallankumous ja tieteellinen vallankumous johtivat yhteiskunnallisiin ja poliittisiin murroksiin. Tätä kirjaa kirjoittaessa järisyttävintä oli huomata, että vielä 1800-luvun lopulla Suomessa naiset eivät esimerkiksi saaneet äänestää tai opiskella ylioppilaiksi kuin erillisellä anomuksella, ja tästä ajasta on kulunut vasta 130 vuotta, Antell kertoo.

Ann-Christin Antell on turkulainen kirjastonhoitaja ja kirjailija, joka opiskelee luovaa kirjoittamista ja työstää parhaillaan jatkoa esikoisromaanilleen. Hänen kirjallisiin esikuviinsa kuuluvat englantilaiset Brontën sisarukset, Jane Austen, Kaari Utrio ja Kristiina Vuori. Kirjan päähenkilöistä Jennystä ja Fredrikistä Antell näki unta yli kymmenen vuotta sitten eikä saanut näiltä enää rauhaa. Antell harrastaa lukemisen lisäksi jalkapalloa ja puutarhanhoitoa ja laulaa yhtyeessä nimeltä Kerkko Rastas.

Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa

335 sivua

Äänikirja ilmestyy 15.2., lukijana Sanna Majuri

Vastaa