info@carnivalnews.net

Kirjan päivät 5.–11.9. 2022

Kirjan päivät on kirjakauppiaiden viikon mittainen tapahtuma, jonka taustalla on Kirjan ja ruusun päivän idea. Kun tapahtumaviikolla ostaa kirjoja vähintään minimisummalla (15 euroa), saa lahjaksi kirjan, joka on saatavilla vain viikon ajan.

Joka vuosi Kirjan päivät saa nimikkokirjailijan, joka kirjoittaa lahjateoksen erityisesti tapahtumaa varten. Tänä vuonna nimikkokirjailija on Matti Rönkä.

Kirjan päivien kirjailijat ovat jo nimekkäitä, paljon julkaisseita kirjailijoita. Kaupan päälle laadittu lahjakirja ei suinkaan ole tekijänsä esikoinen. Matti Rönkä on julkaissut 11 kirjaa. Niihin kuuluu 8-osainen Viktor Kärppä -sarja, joista kolme ensimmäistä on ilmestynyt myös kokoelmana. Uusin Röngän teos on Surutalo (Gummerus 2021). Muita ovat Eino ja Yyteet.

Röngän Kirjan päivät -erikoisteos on Automiesten kylä. Se kutsuu ajelulle muistoihin ja kokemuksiin.

Kirjan päivien vuoden 2022 nimikkokirjailija Matti Rönkä kertoo omakohtaisessa, tunteeseen käyvässä erikoisteoksessaan Automiesten kylä kulkupelien ohella ihmisistä matkan varrella ja menneestä Suomesta, joka kurotti kohti paremmaksi uskomaansa. Samalla kun kansakunta vaurastuu ja perhe kasvaa, autot suurenevat Kuplasta farmari-Mersuun.

Kirjakauppaliiton tapahtumasivustolla sanotaan Automiesten kylästä näin

Kirjan päivien nimikkokirjailijoita

  • Matti Rönkä (Automies 2022)
  • Enni Mustonen (Martan tarina 2021)
  • Tuomas Kyrö (Miniä 2012)
  • Jari Tervo (Jarrusukka 2013)
  • Anna-Leena Härkönen (Takana puhumisen taito 2014)
  • Kari Hotakainen (Kantaja 2015)
  • Ronja Salmi  (Onks noloo? 2016)
  • Roope Lipasti (Elovena-tyttö 2017)
  • Leena Lehtolainen (Turmanluoti 2018)
  • Heli Laaksonen (Ajopuujalka 2020)

Vuonna 2019 Kirjan ja ruusun päivänä sai kaupan päälle Mira Malliuksen Karhu ja kirja -kangaskassin.

Kirjan päivien kampanjassa on mukanasekä verkkokauppoja että kivijalkaliikkeitä. Tempauksen tarkoitus on piristää syksyn kirjamyyntiä mutta myös kiittää kirjailijoita ja kirjojen ystäviä. Kirjan päivät juhlistavat lukemista ja muistuttavat kirjakauppiaiden tehtävästä välittää kulttuuria.

Taustalla Kirjan ja ruusun päivä

Viikon mittaisen Kirjan päivät -tapahtuma pohjautuu Espanjassa keksittyyn ideaan viettää Kirjan ja ruusun päivää keväällä. Alun perin miehet antoivat naisille ruusuja, ja nainen lahjoitti miehelle kirjan.

Kirjan ja ruusun päivän idean keksi barcelonalainen kirjakauppias satakunta vuotta sitten. Päivämäärä on vaihdellut maasta toiseen, mutta usein sitä vietetään huhtikuuainakin n 23.

Liittyypä taustaan semmoinenkin piirre, että halutaan muistaa kahta suurta kirjailijaa, Miguel Cervantesia ja William Shakespearea, joilla sattuu olemaan sama kuolinpäivä. Lisäksi UNESCO  asetti huhtikuun 23. päivän kirjan ja tekijänoikeuksien teemapäiväksi vuonna 1995.

Kun pandemia pari vuotta sitten esti Kirjan ja ruusun päivän juhlinnan, suomalaiset kirjakauppiaat muokkasivat ideaa lisää ja laajensivat tapahtuman viikon kestäviksi Kirjan päiviksi.

Lue kirja -päivä 5.9.

Somessa toki riittää teemapäiviä. Viidentenä syyskuuta vietetään Lue kirja -päivää (Englanniksi Read a Book Day).

Suomenkielisen muodon kokonaisobjekti kannustaa suorastaan hotkaisemaan kokonaisen opuksen. Mutta hyvähän se on lukea tovi vaikka lapselle, vanhukselle, sairaalle tai kotipuuhissa ahertavalle aikuiselle. Voisitko sinä olla jonkun äänikirja hetken ajan?

Monta syytä lukea

Kirjoja kannattaa lukea monesta syystä:

Lukeminen avaa uusia maailmoja tai auttaa samaistumaan johonkin.

Kun lukee, voi levätä ja virkistyä. Oppii asioita ja peilaa ajatuksia. Lukija saa virikkeitä. Hän kohtaa tunteita.

Kampanjakirjat keräilykohteita

Kirjan päivien samoin kuin Kirjan ja ruusun päivän erikoiskirjat ovat jakelussa vain juhlapäivinä. Lahjakirjan saa, kun ostaa muita kirjoja minimisummalla. Teos on mahdollista saada korkeintaan yhden viikon ajan niin kauan kuin kirjoja riittää.

Kirjan elinkaaresta keskustellaan ajoittain. Kirjanystävä murehtii, kun kustantamoissa makuloidaan myymättä jääneitä kirjoja ja kirjastot poistavat vanhoja opuksiaan tehdäkseen tilaa uusille.

Silti uutuuskirja, jota voi hankkia vain päivän tai yhden viikon ajan, nostaa kuriositeetteja rakastavan lukijan huulille innostuneen hymyn.

Vastaa