Kuningatar ratkoo mysteerejä brittidekkareissa
Kuka on mysteerikuningatar? Kuningatar Elisabet osoittautuu todelliseksi dekkarikuningattareksi S.J. Bennettin brittidekkareissa. Hänen majesteettinsa tutkimuksia -sarjassa on suomeksi julkaistu kaksi kirjaa, Windsorin solmu (WSOY 2021, suom. Kaisa Haatanen, 347 s) ja Kolme koiraa haudattuna (WSOY 2022, suom. Maria Lyytinen, 448 s).
Keskeisiä henkilöhahmoja ovat yksityistoimistossa työskentelevät kuningattaren apulaisyksityissihteeri Rozie Oshodi ja yksityissihteeri Sir Simon.
Rozie Oshodi, jolla on sotilastausta ja monenlaisia taitoja ynnä kunnon korkokengät, on aloittanut työt Pomolle melko äskettäin, ja hän saa oppia, että kuningatar on ratkonut pulmia nuoresta saakka vaivihkaa. Kun asiat ratkeavat, majesteetti on kohteliaan kiinnostunut. Eihän hän voi sanoa, mistä ratkaiseva suunnanmuutos tutkintaan sai vihjeensä… Protokollakin sitoo.
Windsorin solmussa Windsorin linnassa majoittuvalle vieraalle käy kalpaten. Ketkä ovat asialla? Miksi ratkaiseva solmu on niin huolimattomasti tehty, että se paljastaa koko tapauksen olevan rikos? Minkä vallan väki mahtaa lopulta olla asialla?
Kolmen koiran tapauksessa selvitellään taulua, joka ei enää riipukaan paikoillaan kuningattaren yksityistiloissa. Miten se on päätynyt näyttelyyn aivan muualle, vaikka sitä ei ole virallisesti lainattu kokoelmista? Miten iso vyyhti jutusta oikein kasvaa? Onko kyse enää pelkästä taulusta?
Kuningatar Elisabetin uskottava henkilöhahmo
Aina kohteliaalla ja hillityllä kuningatar Elisabetilla on hassunkurinen puolensa. Hän osaa hullutella. Mutta voiko kenellekään paljastaa, että on päässyt katalan suunnitelman jäljille, kun on kuullut oudon keskustelun sen jälkeen, kun on sattunut kiipeämään kaappiin piiloon, kuten lapsena? Miten antaa vihje tarvittaville tahoille?
Kirjojen tapahtuma-aika mainitaan. Prinssi Philip on vielä elossa. Kuningattaren ohjelma kulkee todellisen kalenterin mukaan. Kumpikin kirja välittää aidontuntuista kuvaa siitä, millaista hovielämä on ja miten siellä työskennellään. Koko palvelijoiden perhe on uskollinen yhden asian puolesta.
Hevosilla ja koirilla on totta kai osansa kirjojen kulussa. Lukija pääsee ratsastamaan kuningattaren kanssa ja kävelyttämään koiria.
Kokenut kirjailija uuden nimen takana
Kirjailija S. J. Bennett on julkaissut monta lasten- ja nuortenkirjaa, kuten WSOY:n kirjailijasivuilta (LINKKI https://www.wsoy.fi/kirjailija/s.-j.-bennett) ilmenee. Hän opettaa Lontoon yliopistossa ja julkaisee podcastia.
Cosy crime -sarjasta kirjailijalla on oma verkkosivustonsa (täällä:https://www.sjbennettbooks.com/). (Linkkipuu täällä: https://linktr.ee/sjbennett)
Uutiskirjeen voi tilata. Kotisivuilla on myös Windsorin linnan ja Buckinghamin palatsin interaktiiviset kartat.
Marraskuussa ilmestyy englanniksi kolmas osa, Murder Most Royal.
Kenelle suosittelen Hänen majesteettinsa tutkimuksia -sarjaa?
Kirjailija S. J. Bennett mainitsee, että hänen tietääkseen kuningatar Elisabet ei ratkonut rikoksia salavihkaa. Fiktio ja fakta sekoittuvat kirjoissa uskottavasti.
Jos kuninkaallisten elämä yhtään kiinnostaa, niin älykkään ja sydämellisen – ja yhdeksänkymppiseksi varsin toimeliaan – kuningattaren työtä ja vapaa-aikaa on mukava seurata.
Rikostarinat eivät ole liian karmivia. Teoksia on luonnehdittu sanomalla, että The Crown (Elisabetin elämää käsittelevä sarja) kohtaa neiti Marplen.
Huumorintajuani kutkutti suuresti se, miten jotkut suhtautuvat kuningatarmummeliin: kaikki eivät tule ajatelleeksi, että hän on elänyt ne vuosikymmenet, jolloin nykymaailma on muotoutunut sellaiseksi kuin se nyt on, ja tuntee kyllä termin blogikirjoitus.
Juonenkäänteitä ja sivuhenkilöitä tuntuu kyllä riittävän, ja välillä lukija saa muistella, kuka virkakunnasta olikaan kuka. Vaan ehdottomasti plussan puolelle lukukokemus jää, ja odotan uutta osaa yhtä ilahtuneena kuin edellisiä.
Mahtaako sarja saada vielä jatkoa tulossa olevan kolmannen mysteerin lisäksi?
Hänen majesteettinsa tutkimuksia -kirjoista muualla
Windsorin solmusta on ainakin näissä kirjablogeissa:
http://www.kirsinkirjanurkka.fi/2022/06/s-j-bennett-windsorin-solmu.html
https://kirjaviekoon.blogspot.com/2021/08/s-j-bennett-windsorin-solmu.html
http://kirjakaapinkummitus.blogspot.com/2021/07/s-j-bennett-windsorin-solmu.html
https://ammankirjablogi.blogspot.com/2022/02/sjbennet-windsorin-solmu.html
Kolme koiraa haudattuna mm. täällä:
Blogikirjoituksesta selviää kirjan nimen tausta. Minuakin hämäsi, mikä koirien osa oikein oli.