info@carnivalnews.net

Tampereen Kirjamessujen esiintyjät on nyt julkaistu – joulukuussa luvassa Finlandia-palkittuja kirjailijoita ja markkinahumua yli 250 ohjelmanumeron voimalla

Tampereen Kirjamessut eli Kirjafestarit kerää kirjallisuuden ja kulttuurin ystävät Tampere-taloon viikonloppuna 4.–5.12.2021. Ensimmäistä kertaa järjestettävillä festareilla kuullaan ja koetaan yli 250 ohjelmanumeroa ja puheenvuoroa 10 salissa, tavataan kuluneen vuoden huippukirjailijoita sekä jaetaan perinteinen Tulenkantaja-palkinto.

Joulukuun alussa päättyy pitkä odotus, kun Tampere saa vihdoin oman kirjallisuustapahtumansa. Tampereen Kirjamessut – Kirjafestarit 2021 tarjoaa ohjelmaa eri puolilla kaupunkia; oheisohjelman toteuttajiksi on lähtenyt monipuolinen valikoima kirjastoja ja muita kirjallisuus- ja kulttuurialojen toimijoita. Valtaosa festarihumusta koetaan Tampere-talossa, jonka kaikki tilat on varattu viikonlopun ajaksi messuille.

”Tampereella on ollut jo pitkään tilausta isolle kirjallisuuden ja kulttuurin tapahtumalle, ja mikä olisikaan parempi paikka koota lukuisat kirjojen ystävät saman katon alle kuin Tampere-talo. Ensimmäisen vuoden kunnianhimoinen tavoitteemme on ylittää 10 000 kävijän rajapyykki ja vakiinnuttaa festarit vuosittaiseksi tapahtumaksi”, Tampere-talon liiketoimintajohtaja Mika Nevalainen paljastaa.

Kirjafestareilla juhlitaan kotimaista kirjallisuutta, sanataidetta ja lausuntaa. Tapahtumaviikonloppu pitää sisällään yli 250 ajankohtaista ohjelmanumeroa, kuten kirjailijahaastatteluja, paneeleita, puheenvuoroja, luentoja, poikkitaiteellisia live-esityksiä ja cosplay-taidetta.

”Olemme erittäin iloisia siitä, että pääsemme vihdoin järjestämään Kirjafestarit elävänä yleisötapahtumana. Toki erilaiset striimausmahdollisuudet ovat kehittyneet lähiaikoina huimasti, ja osa näistäkin festareista striimataan ja tallennetaan, mutta mikään ei silti voita oikeita ihmisten välisiä kohtaamisia”, ohjelmatuottaja Milla Palovaara kertoo.

Finlandia-hypetystä ja kirjaostoksia

Kirjafestareiden ohjelmaan voi tutustua tapahtuman verkkosivuilla. Messuilla on mukana yli 100 näytteilleasettajaa. Kirjafestarit eroaa muista vastaavista kirjallisuustapahtumista siinä, että myynti- ja esittelypisteet sijaitsevat Tampere-talon kaikissa kerroksissa, lämpiöissä, käytävillä ja aulatiloissa, kun taas ohjelmanumerot nähdään messukäyttöön varattujen 10 konsertti- ja kongressisalin lavoilla.

”Messuvieras voi kokea juuri niin paljon markkinahumua ja kirjashoppailua kuin haluaa ja käydä välillä rauhoittumassa ja seuraamassa puheenvuoroja salien puolella. Myyntitarjonnassa riittää tutkittavaa koko päiväksi, mutta osastoilla ehtii piipahtaa myös messuohjelman välissä. Tarkoitus on, että messuilla viihtyvät kaikki vauvasta vaariin”, Nevalainen avaa tapahtuman konseptia.

Erilaisia kirjallisuuden ja kulttuurin puheenvuoroja on tarjolla runsaasti. Aamulehti-salissa eli Pienessä salissa esiintyvät kaunokirjallisuuden kärkinimet, kuten vuoden 2020 Finlandia-voittaja Anni Kytömäki, vuoden 2021 Finlandia-ehdokkaiksi juuri nimetyt Rosa Liksom ja Jukka Viikilä, Tampereen seudun historiaa eläväksi kirjoittanut Anneli Kanto, rakastetuimpiin nykykirjailijoihin kuuluvat Juha Hurme, Miki Liukkonen, Sisko Savonlahti, Juha Itkonen ja Sirpa Kähkönen sekä esikoiskirjansa julkaisseet näyttelijä-valokuvaaja Laura Malmivaara ja elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaa. Lauantaina messuilla jaetaan myös perinteinen Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinto.

Poptähtiä, jännityksen mestareita ja lukukoiria koko perheelle

Kirjafestareiden ohjelmassa on huomioitu koko perhe. Duetto-saleissa on tarjolla lapsille, nuorille ja ikinuorille aikuisille suunnattua ohjelmaa, mukana ovat mm. Tatun ja Patun piirtäjä-käsikirjoittajat Aino Havukainen ja Sami Toivonen, supersuositun Soturikissat-kirjasarjan suomentaja Nana Sironen sekä Supernanny Pia Penttala. Luvassa on yli 12-vuotiaille suunnattu Suomen Kirjainstituutin ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin tuottama Murhamysteeri-pakohuonepeli ja cosplay-näytös. Lisäksi festareilla vierailee molempina päivinä lukukoiria, jotka innostavat ja rentouttavat nuoria lukijoita.

Kirjafestarit palvelevat myös äänikirjojen ystäviä. Storytel-äänikirjastudiossa luetaan äänikirjoja ja keskustellaan niistä. Haastatteluissa kuullaan mm. Lukivaikeus supervoimana -äänikirjan lukijaa, poptähti Robin Packalenia sekä näyttelijöitä ja äänikirjan lukijoita Sanni Haahdenmaata ja Karoliina Kudjoita.

Dekkarisali Maestro täyttyy lauantaina jännityksen mestareista. Mukana ovat mm. Seppo Jokinen, Leena Lehtolainen, Antti Tuomainen, Kale Puonti ja muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä. Sunnuntaina Maestro on omistettu tietokirjallisuudelle. Haastatteluissa tavataan mm. kustannusalan konkari Leena Majander, Suomen kansainvälisesti menestynein stand up -koomikko Ismo Leikola sekä populaarimusiikin ammattilaiset Epe Helenius, Taija Holm ja M.A. Numminen.

Sopraano-salin tietokirjallisuuteen keskittyvän lauantain valtateemoina ovat luonto ja ilmasto. Sunnuntaina sali täytyy myyteistä ja mysteereistä Ihme ja kumma -kokonaisuuden myötä. Sonaatti-salit pyhitetään viikonlopun aikana ajankohtaisille paneelikeskusteluille, runoudelle, lausunnalle, teatterille ja musiikille, ja ohjelmatilassa kuullaan mm. esikoiskirjansa julkaissutta laulaja-lauluntekijä Iisa Pajulaa. Sorsapuistosali muuntautuu festarien ajaksi jättimäiseksi kirjakaupaksi.

Ohjelmasalien ja messuosastojen ohella Kirjafestarit tarjoaa kävijöiden tutkittavaksi useita näyttelyitä. Vuoden Luontokuvat -näyttelyssä ovat esillä kaikki vuoden 2021 kilpailussa palkitut kuvat, Peppi Pitkätossu -näyttely juhlistaa 75 vuotta sitten ilmestynyttä ensimmäistä Peppi-kirjaa ja Muumi ABC -näyttely johdattaa löytöretkelle Tove Janssonin visuaaliseen maailmaan. Messulippu sisältää pääsyn myös maailman ainoaan Muumimuseoon.

Tampereen Kirjamessut – Kirjafestarit 2021 on avoinna lauantaina 4.12. klo 9–19 ja sunnuntaina 5.12. klo 9–17. Tapahtuman tuottavat Tampere-talo Oy ja Sevent Oy ja pääyhteistyökumppanina toimii Aamulehti.

Välillä muutakin

Jos sitten ei aina jaksa kuitenkaan lukea, niin Nettiruutu sivustomme tuo esille uutuuksia suoratoistokanavien maailmasta.

Trackbacks & Pings

Vastaa