Art Housen kevään 2022 kirjat on julkistettu
Art Housen kevään 2022 kirjalista tarjoaa muun muassa ajatuksia kirjallisuuden ja digitaalisten pelien suhteesta, ennenjulkaisematonta Paavo Haavikkoa sekä monipuolisesti lasten- ja nuortenkirjallisuutta.
Kaunokirjallisuus
Keväällä ilmestyy Paavo Haavikon (1931–2008) ennenjulkaisematon kaunokirjallinen teos Suuri marsalkka, jonka aiheena on Carl Gustaf Emil Mannerheim. Teos on kuusiosaisen televisiosarjan käsikirjoitus, ja sen on toimittanut kirjailija, suomentaja ja toimittaja Martti Anhava. Mannerheimin uran vaiheet, haasteet ja ratkaisut tulevat kuvatuiksi tiiviinä vuoropuheluina, kirjesitaatteina tai taannehtivia muistikuvia tilittävinä monologeina. Niistä syntyy vaikuttava mosaiikki, yhtä aikaa kirkas ja arvoituksellinen.
N. K. Jemisinin Murtunut maailma -fantasiatrilogia jatkuu, kun toinen romaani Obeliskiportti julkaistaan Mika Kivimäen suomentamana. Palkittu trilogia kertoo ympäristökatastrofien kurittamasta armottomasta maailmasta. Erin McCarthyn ja Kathy Loven verrattomassa cozy crime -romaanissa Murhadraamaa ja yksi laama (suom. Nana Sironen) seikkailee muun muassa Jack Kerouac -niminen laama, jonka epäillään sekaantuneen kuolemantapaukseen.
Tietokirjallisuus
Tuukka Hämäläisen ja Heidi Rautalahden toimittama antologia Grimmin saduista Controliin – Esseitä pelien ja kirjallisuuden rajalta valottaa kirjallisuuden ja digitaalisten pelien suhdetta tarkastelemalla pelejä, jotka perustuvat kirjoihin tai kirjasarjoihin. Mitä kirjojen tarinoille, hahmoille, maailmoille ja tyylilajeille tapahtuu, kun ne muovataan uuteen, interaktiiviseen kerronnan muotoon? Kirjojen ja pelien keinotekoinen vastakkainastettelu jättää huomaamatta kirjoja ja pelejä yhdistävät tekijät. Teoksessa ovat mukana Tuukka Hämäläinen, Joonatan Itkonen, Heli Koponen, Aleksi Kuutio, Senja Littman, Esa Mäkijärvi, Aura Nurmi, Heidi Rautalahti ja Jani Saxell.
Jari Hietaniemi ja Antti Niemi käsittelevät kirjassaan Itsensä johtajat – Just sopivasti menestystä sitä, kuinka luoda itsensä näköinen elämä ja menestyä siinä. Pipsa Kostamon, Tiina Airaksisen ja Hanna Vilkan teos Kirjoita itsesi asiantuntijaksi – Opas toiminnalliseen opinnäytetyöhön on suunnattu AMK-opinnäytetyön tekijälle. Kirjassa paneudutaan sellaisen opinnäytetyön kirjoittamiseen, jossa yhdistetään tiedonhankintaa ja tutkivaa kirjoittamista sekä teoriaa ja käytäntöä työelämää kehittävällä tavalla.
Lasten- ja nuortenkirjallisuus
Doreen Croninin Tipujengi – Ensimmäinen tapaus (suom. Riina Behl) esittelee aloitteleville lukijoille neljä tipusisarusta. Suttu, Muru, Papu ja Kultsi eivät ole mitään tyypillisiä untuvikkoja, sillä he ratkovat arvoituksia ja jahtaavat rosvoja. Sarjaa jatkaa kirja Tipujengi – Outo siipiveikko. Joanna Nadinin vallattomia, iloisesti kuvitettuja Miina-kirjoja ilmestyy kaksi: Miina Mylläkkä rikkoo ennätyksiä ja Miina Mylläkkä on tautinen tapaus. Miina-kirjat on suomentanut Tuomas Nevanlinna.
Adam Kay on palkittu brittiläinen huumorikirjailija ja entinen lääkäri, jonka kirjoja on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta. Teos Kayn poppakonstit – Lääketieteen ällö ja hullu historia (suom. Ari Jaatinen) on hulvaton sukellus lääketieteen vaiheisiin. Kirjassa selvitetään esimerkiksi, miksi opettajat pakottivat oppilaat polttamaan tupakkaa ja miksi parturit sahasivat asiakkailtaan jalkoja. Aaron Reynoldsin romaanissa Rex Dexter ja kummitteleva sarvivalas (suom. Kaisa Ranta) eläintenystävä-(anti)sankari Rex Dexter selvittää eläinten mystisiä kuolemantapauksia ja viettää koululaisen elämää. Frances Hodgson Burnettin klassikosta Pikku prinsessa julkaistaan uusi suomennos, jonka on tehnyt Kaisa Ranta.
Erin Hunterin Soturikissat-sarjaa jatkavat teokset Synkin yö (Varjojen aika 4/6), Tulijoki (Varjojen aika 5/6) ja Klaanien kissat (Klaanien kirjat). Soturikissat eivät esittelyjä kaipaa – rakastettu sarja on vakiinnuttanut asemansa nuorten lukijoiden suosikkina.
Katalogi ladattavissa täällä: https://arthouse.fi/sivu/katalogit/