info@carnivalnews.net

Tupakointi, piiput ja lukeminen

Miksi niin monissa vanhoissa elokuvissa on piipunpolttamien eli tupakointi assosioitu lukemiseen ja rauhoittumiseen? Onneksi kuitenkaan enää näin 2020-luvulla sitä ei tehdä samalla tavalla, ja tupakoinnin haitoista voidaa oikeasti puhua ääneen. Nykyään on tullut myös vaihtoehtoisia tuotteita kuten nikotiinipussit, joiden avulla tupakoitsijat pääsevät eroon itse tupakoinnista ja siten välttävät läheistensä altistamisen tupakan savun sisältämille kymmenille haitta-aineille.

Tupakointi ja siten myös piipunpolttaminen ovat vähentyneet vuosi vuodelta, ja näin 2020-luvulla olemme jo melkein sellaisissa lukemissa, joista paljon pienempiin ei enää pääse – tai ei ainakaan niin kauaa, kuin tupakkaa on saatavissa kaupoista. Tupakan mainonta ja markkinointi ovat loppuneet jo aikoja sitten ja tupakoitsijat ovat nykyään paljon harvemmasssa katukuvassa, kuin mitä he ovat olleet aiemmin. Tupakointi on myös suoranaisesti kielletty entistä useammassa paikassa, ja siksikin on hyvä, että tupakoitsijoille on tarjolla vaihtoehtoisia tuotteita oman nikotiinin halunsa kattamiselle. Toisilla tupakoinnista on tullut tapa, ja silloin pelkkä tupakka tuotteena ei välttämättä olekaan se suurin ongelma, vaan se, mitä keksiä niille tupakkatauoille.

Nykyaikaisissa kerrostaloissa ja kodeissa ei niinkään enää tupputella piippua lukiessa, sillä useimmat meistä jo tietävät mitä vuosikausien tupakointi aiheuttavat asuntojen pinnoille, sekä samalla asukkaiden vaatteille, ja ennenkaikkea itse tupakoitsijan sekä hänen kanssaan asuvien terveydelle.

Tupakoinnin lopettaminen

Koska varsinainen syy tupakointiin voi olla paljon vaikeampi selvittää kuin itse tupakoinnin lopettaminen, saattaa parempi reitti olla oikeasti miettiä jotain uutta sen tupakoinnin sijasta. Jos esimerkiksi rauhoittumistaan varten tupakoivalle kertoisi, että tupakointi ei itseasiassa rauhoitu elimistöä, vaan tupakan sivuaineet lisäävat kehon stressitasoa, ei siitä välttämättä ole sillä hetkellä hyötyä. Sen sijaan jos tupakoitsijan lähtiessä tupakkatauolle saisitkin hänet tekemään jotain muuta…. olisiko sen tavoittelemisen aiheinen lähimmäisen auttamisteko? Toiset tupakoitsijat pystyvät lopettamaan pelkällä päätöksellä lopettamisesta, mutta toiset tarvitsevat siihen apuvälineitä kuten vaikkapa erilaiset laastarit ja nikotiinipussit – eikä apuvälineissä ole mitään pahaa, tärkeintä olisi se tupakoinnin lopettaminen. Voitko kuvitella, että aikoinaan Suomessakin tupakkaa on mainostettu ”terveellisenä” vaihtoehtona.

Tupakointi vaarantaa oikeasti terveyden

On todennäköistä että lähes jokainen tupakoitsija kyllä tietää, että tupakointi ei ole hyväksi. Nämä tupakoitsijat voivat sanoa, että moni muukaan asia ei ole hyväksi, ja jokainen meistä kuolee joskus – mutta… kuinka moni näistä ymmärtää, että jokainen tupakoitsijan vieressä oleva ja elävä ei tupakoitsija kärsii samoista asioista, ja jos tupakoitsija lopettaisi tupakanpolton:

Heti ensimmäisten päivien aikana 

  • häkä ja nikotiini poistuvat elimistöstä ja 
  • haju- ja makuaisti parantuvat huomattavasti.

Kahden viikon jälkeen 

  • verenkiertoelinten ja keuhkojen toiminta paranee ja
  • fyysinen suorituskyky kasvaa. 

Muutaman kuukauden kuluttua

  • yskä ja limannousu lievittyvät ja
  • keuhkojen toiminta paranee merkittävästi.

Tupakoinnin lopettaminen vähentää koettua stressiä sekä parantaa unen laatua ja sen kestoa. Se lievittää ahdistus- ja masennusoireita usein jo puolessa vuodessa yhtä tehokkaasti kuin niihin tarkoitettu lääkehoito.

Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä. Hengitys raikastuu. Hoitotulokset tupakoijilla yleisissä hampaan kiinnityskudossairauksissa, kuten ientulehduksissa ja parodontiitissa, paranevat. 

Ajatellaan toisia ihmisiä – läheisiämme

Portrait of a middle-aged man using his mobile phone for listening to music online through modern headphones at home

Siinä missä lukeminen itsessään on harrastus, joka ei yleensä häiritse ketään vieressä istujaa tai lähellä olevaa, niin lukeminen myös tarjoaa tekemistä, joka voisi olla hyvä vaihtoehto tupakoitsijalle. Lukemista nimittäin löytyy lyhyttä ja pitkää, ja nykyään voi myös ottaa kirjan äänikirjana, ja vetäytyä pienelle tauolle vaikka kahvikupin kansssa kuuntelemaan kirjaa ja pääsemään hetkeksi eroon arjen kiireistä – vaikka vai viideksi minuutiksi. Jos sinä tunnet tupakoitsijan, mitä jos keksisit hänelle, hänen tykkäämistään aiheista äänikirjoja ja jotenkin saisit ujutettua ajatuksen kahvista/teestä ja äänikirjahetkestä tupakoinnin sijasta?

Vastaa