info@carnivalnews.net

Uutuuskirjoissa tutustutaan Helsingin ja Tallinnan rikolliseen historiaan

Pauli Jokisen ”Verikoirat” on kuvaus ensimmäisen sortokauden aikaisesta väkivallasta Helsingissä. Antto Terraksen ”Tallinnan tappajat 2&3” kertoo teini-ikäisen Viron rikoksentäyteisistä vuosista.

Verikoirat on kuvaus Helsinkiä koetelleesta rajusta väkivallan aallosta ensimmäisen sortokauden (1899–1905) aikana. Kaupungissa tehtiin murhia ja pommi-iskuja ja maanalainen kirjallisuus levisi kadunkulmissa. Kirjassa seurataan koulupojista koottua taistelujärjestö Verikoiria, joka teki lukuisia salamurhia ja pommiattentaatteja aivan Helsingin ydinkeskustassa. Kaupunki oli kuin sotatanner. Yön pimeydessä he räjäyttivät Eerikinkadun poliisiaseman, murhasivat poliiseja ja avustivat salamurhahankkeissa. Nikolai Bobrikovin murhasuunnitelmakin oli heillä jo pitkällä, mutta Eugen Schauman ehti ensin.

Verikoirat-kirjassa yhdistetään sortokauden helsinkiläinen terrorismi myös laajempaan mittakaavaan: Suomen aktiivisen vastustuspuolueen syntyyn ja helsinkiläisten aktivistien yhteyksiin Venäjän vallankumouksellisiin.

Pauli Jokinen on laaja-alaisesti Helsingin historiaan perehtynyt tietokirjailija, joka on aikaisemmin kirjoittanut kävelykirjoja, kuten suursuosioon nousseen Sunnuntai­kävelyllä Helsingissä (Minerva 2010). Jokinen toimii myös kaupunkioppaana ja on järjestänyt tapahtumia Murha­kävelyistä Helsingin kävelyfestivaaleihin. Hänen viimeisimmät tietokirjansa ovat käsitelleet Helsingin ja Turun murhahistoriaa.

Tallinnan tappajat -sarjan toisessa ja kolmannessa osassa syväsukelletaan Viron kriminaaleihin syövereihin. Kymmenet tositarinat nuoren valtion järjestäytyneen ja etenkin järjestäytymättömän rikollisuuden saralta heijastavat aikaa ja kohtaloita. Lukijalle muodostuu kattava käsitys siitä, kuinka haastavissa oloissa naapurimaamme tulevaisuuttaan rakensi.

Tallinnan tappajat 1 keskittyi Viron itsenäistyminen aikaan. Tallinnan tappajat 2&3 jatkaa verisen 1990-luvun viitoittamalla tiellä: 2000-luvulle tultaessa elämällä ja kuolemalla oli Virossa edelleen selkeä hinta mutta kriminaalit olivat jo sulautuneet osaksi yhteiskuntaa ja bisnestä. Rajanveto hyvän ja pahan välillä ei aina ollut edes mahdollista. Tallinnan tappajat -trilogia tarjoaa laajan ja rehellisen yleiskuvan Viron matkasta kansakunnaksi kansakuntien joukkoon.

Antto Terras on Virossa syntynyt, nykyisin Suomessa vaikuttava kirjailija ja roast-koomikko. Antto Terraksen esikoisteos Stockmann Yard – Myymäläetsivän muistelmat ilmestyi 2015. Tallinnan tappajat 2&3 on Terraksen yhdestoista kirja.

Vastaa